Expertii brandului italian Lavazza, unul dintre cei mai importanti producatori de cafea din lume, dezvaluie remediul perfect pentru a alunga tristetea provocata de Blue Monday/Lunea albastra, considerata de psihologi cea mai trista zi de luni si, totodata, zi a anului.
Printr-o serie de calcule matematice complicate, Cliff Arnall, psiholog la Universitatea Cardiff, a incercat sa determine ziua anului cand oamenii simt cel mai intens tristetea. Conform formulei sale, Blue Monday/Lunea albastra, adica cea mai trista zi a anului, pica astazi, luni 18 ianuarie.
Daca ne trezim tristi, un remediu eficient este sa ne acordam cateva minute pentru a savura un cappuccino bun, inainte de a da piept cu goana de dimineata.
Pentru a te pregati corespunzator pentru aceasta zi, Lavazza va dezvaluie trucurile pentru un cappuccino perfect. Este un fapt dovedit matematic: a te trezi cu o ceasca buna de cafea e egal cu a incepe ziua cu motivatie si buna dispozitie.
Chiar daca prepararea traditionala necesita un aparat espressor cu dispozitiv de spumare cu aburi, exista si metode neconventionale pentru a avea acelasi rezultat: puteti obtine o spuma cremoasa si densa cu o presa franceza sau chiar cu un blender vertical!
Urmati acesti trei pasi simpli dezvaluiti de Lavazza – un adevarat simbol in lumea cafelei italiene, cu 30 de miliarde de cesti de cafea consumate in intreaga lume – si bucurati-va de un cappuccino perfect acasa.
De la spumarea laptelui pana la alegerea celei mai bune cafele, iata cum puteti face un cappuccino autentic in propria bucatarie:
PASUL 1: LAPTELE
Ceea ce face din cappuccino o bautura deosebita este spuma de lapte delicioasa! Cand vine vorba de lapte, fiecare are preferintele sale: unii aleg laptele degresat, altii prefera laptele din orez sau soia. Dar pentru un cappuccino perfect, aveti nevoie de lapte proaspat si integral: grasimile si proteinele sale sunt esentiale pentru a obtine o spuma densa si cremoasa.
Cantitatea ideala de lapte pentru a face spuma perfecta este de 120ml si, in timp ce, in varianta clasica, ati pregati-o folosind un dispozitiv de spumare cu abur, exista si alte trucuri pentru acasa pe care le puteti folosi:
- Presa franceza:
Incalziti laptele intr-un ibric mic sau in cuptorul cu microunde si turnati-l in presa franceza.
Inchideti aparatul si spumati laptele impingand pistonul timp de 15 secunde, scazand treptat amplitudinea miscarii in sus si in jos (nu e nevoie sa utilizati prea multă forta, nu e chiar un antrenament sportiv!)
Amestecati laptele miscand circular presa franceza, pentru a-i permite sa se amestece inainte de a-l varsa in ceasca.
- Blender vertical:
Dupa incalzirea laptelui, turnati-l intr-un recipient potrivit pentru blender.
Scufundati apoi mixerul in lapte si incepeti sa amestecati la viteza mica timp de aproximativ un minut.
Pentru mai multa spuma, tineti blenderul chiar sub suprafata laptelui, pentru a incorpora mai mult aer.
PASUL 2: CAFEAUA
Dupa ce ati terminat cu laptele, este timpul sa preparati cafeaua, cealalta jumatate a acestei bauturi grozave, care poate fi espresso sau moka.
Pentru cele mai bune rezultate, utilizati un amestec de calitate precum Qualità Oro – Perfect Symphony 250gr.
Se toarna cafeaua incet, pana cand umple 1/3 din ceasca si, in nu mai mult de 10 secunde, turnati si spuma cremoasa de lapte.
PASUL 3: PENTRU UN PLUS DE CREATIVITATE!
Dati-va frau liber imaginatiei! Puteti decora cappuccino-ul cu pudra de cacao, siropuri dulci, fulgi de ciocolata razuita sau alune zdrobite.
Daca va simtiti inspirati, puteti crea propriile modele cu sabloane si scobitori pe suprafata spumei.
PASUL 4: BUCURATI-VA DE FIECARE INGHITITURA!
Rasfatati-va putin si uitati de tristetea adusa de Blue Monday! Incarcati-va cu energie din fiecare inghititura din cappuccino-ul creat de dumneavoastra! Urmand sfaturile Lavazza, spuma delicata de lapte combinata cu gustul aromat de cafea va vor oferi energie si motivatie sa faceti fata acestei zile.