Editura Publisol marcheaza inceputul primaverii prin lansarea unei colectii de romane dedicate femeii. Colectia FeminIN cuprinde zece carti de referinta ale literaturii romane. O pleiada de personaje care, de doua secole incoace, au canonizat o anumita viziune asupra femeii si feminitatii.
Iubita, Ingenua, Inaccesibila, Mama, Fiica, Sotia, Gospodina, Adulterina – tipuri umane care, in operele reunite in aceasta colectie, capata concretete in masura in care corespund unui anumit „ideal de feminitate” stabilit ex cathedra de barbati.
Studii introductive semnate de zece critici literari si tineri cercetatori
Studiile cu care se deschid toate volumele colectiei incearca sa deconstruiasca aceasta imagine care s-a perpetuat in literatura romana, propunand, in acelasi timp, si noi chei de lectura. Scopul e ca operele trecutului sa se poata reconecta, in masura posibilului, atat cu prezentul literaturii, cat si cu realitatea sociala.
Romanele sunt analizate din mai multe perspective contemporane: feminism, gender gap, pozitia femeii in literatura si in societate, care dintre aceste romane reusesc sa-si depaseasca epoca printr-o anumita viziune curajoasa (feminism in nuce, pro-capitalism, activism social sau chiar politic in sens larg etc.), viziune sociala (saraci, burghezi, capitalism, industrializare etc.), toleranta etnica, actualitate literara si relevanta sociala, literatura de consum vs. capodopere, analizarea modalitatilor prin care aceste romane au ajuns sa constituie viziunea canonica asupra femeii in literatura romana si, prin aceasta, in societatea romaneasca, ce ramane actual din aceste carti si ce e de domeniul istoriei literare sau a mentalitatilor etc.
Prima carte din colectia FeminIN publicata de editura Publisol, este reprezentata de romanul Ioana de Anton Holban. Prefata cartii purtand semnatura Daianei Gardan.
„Recuperata tarziu ca opera importanta a canonului interbelic, Ioana este poate cartea cea mai proustiana – adaptata la fondul si la tramele autohtone – dintre toate romanele cu astfel de ambitii scrise de prozatorii romani in epoca. Romanul e o exceptie in literatura noastra, propunand un personaj feminin cu atribute bine individualizate, ce e mai degraba un agent activ (nu pasiv) in cadrul cuplului protagonist. In plus, Holban reuseste sa scoata partial povestea Adulterinei din cadrele stramte si cliseizate ale literaturii vremii. Ioana marcheaza un moment experimental si este un varf al proustianismului romanesc.”, Daiana Gardan.
Cartile din Colectia FeminIN nu au fost alese întamplator. Sunt cele mai importante opere din literatura romana cu personaje centrale femei. Asadar toate cele 10 carti ar trebui sa nasca o serie de intrebari in mintea cititorului. De la viziunea pe care scriitorii romani au avut-o asupra femeii, la inferioritatea acesteia in fata barbatului, pana la viziunea sociala a autorilor romani. Zece lecturi esentiale care ne vor ajuta sa descoperim cat de actuale sunt operele literaturii romane.
„Scris sub forma de jurnal si publicat in 1933, Adela e considerat unul dintre cele mai bune romane de analiza psihologica ale literaturii noastre. A fost conceput in perioada in care reverberatii ale romanului modernist din Occident se simteau inca si la noi. Adela e una dintre multele carti in care personajul principal feminin exista aproape doar ca proiectie a imaginatiei sau ca anexa a celui masculin.
Acesta nu e un roman de dragoste. Pentru ca nu propune o imagine reala a iubirii, fie ea si neimplinita, si pentru ca lipseste total intelegerea partii feminine, pe care doar o ghicim. E important, macar pentru noile generatii de cititori, ca romane precum cel de fata sa fie citite intr-o cheie care sa-i ajute sa descifreze anumite stereotipuri privitoare la feminitate care s-au perpetuat si care, in prima jumatate a sec. al XX-lea, reprezentau norma.”, Catalina Stanislav semneaza prefata romanului Adela de Garabet Ibraileanu.
„Roman experimental metafizic, Adam si Eva iese in evidenta prin universul fictional intru totul coerent si simetric, in care metempsihoza functioneaza ca principiu esential. Dihotomii precum bine/rau sau sacru/profan fusesera consumate narativ in perioada in care Liviu Rebreanu isi scria romanul, dar mitul complementaritatii androginice continua sa produca fictiune si astazi, absorbit in cultura de masa si constant reinventat, figurand adesea ca unica abatere de la cinism si cartezianism a protagonistilor. Romanul acesta este un bun studiu de caz pentru a intelege felul in care se raporta Romania interbelica la unele geografii si epoci prea putin familiare, dar si pentru a observa care erau strategiile reconstructive ale lui Rebreanu.”, Maria Chiorean in prefata romanului Adam si Eva de Liviu Rebreanu.
Colectia FeminIN publicata de editura Publisol, cuprinde urmatoarele titluri: Ioana de Anton Holban; Rusoaica de Gib Mihaescu; Mara de Ioan Slavici; Adela de Garabet Ibraileanu; Adam si Eva de Liviu Rebreanu; Patimi de Sofia Nadejde; Dona Alba de Gib Mihaescu; Jocurile Daniei de Anton Holban; Femei de Mihail Sebastian si Chira Chiralina de Panait Istrati.
„Ioana” de Anton Holban, primul roman din colectia FeminIN va fi lansat joi, 4 Martie, urmand ca restul cartilor din serie sa apara saptamanal.
Colectia FeminIN poate fi cumparata de pe site-ul booksaveur.com si din retelele de librarii din toata tara, la pretul de 24.99 lei / Per o carte.