Colectia FeminIN – zece carti de referinta ale literaturii romane – continua la Editura Publisol cu un roman de exceptie: PATIMI, de Sofia Nadejde!

Editura Publisol marcheaza primavara lui 2021 printr-o colectie de carti dedicate femeii. Colectia FeminIN cuprinde zece volume de referinta ale literaturii romane. O pleiada de personaje care, de doua secole incoace, au canonizat o anumita viziune asupra femeii si feminitatii. Iubita, Ingenua, Inaccesibila, Mama, Fiica, Sotia, Gospodina, Adulterina – tipuri umane care, in operele reunite in aceasta colectie, capata concretete in masura in care corespund unui anumit „ideal de feminitate” stabilit ex cathedra de barbati.

Studii introductive semnate de tineri critici literari si cercetatori

Studiile realizate de critici, filologi si oameni de litere contemporani, cu care se deschid toate volumele colectiei, incearca sa deconstruiasca aceasta imagine care s-a perpetuat in literatura romana, propunand, in acelasi timp, noi chei de lectura. Obiectivul demersului nostru este ca operele trecutului sa se poata reconecta, in masura posibilului, atat cu prezentul literaturii, cat si cu realitatea sociala.

Romanele sunt analizate din mai multe perspective contemporane: feminism, gender gap, pozitia femeii in literatura si in societate, viziune curajoasa (feminism in nuce, pro-capitalism, activism social sau chiar politic in sens larg etc.), viziune sociala (saraci, burghezi, capitalism, industrializare etc.), toleranta etnica, actualitate literara si relevanta sociala, literatura de consum vs. capodopere etc.

PATIMI – PRIMUL ROMAN FEMINIST DIN LITERATURA ROMANA!

Dupa 118 ani de la prima aparitie (1903), Editura Publisol reda circuitului cultural romanul Sofiei Nadejde, Patimi, adaptat la limba romana contemporana. Acest text este considerat primul roman feminist din literatura romana.

De multe ori dramatic, uneori crud, savuros pe alocuri, Patimi e un roman despre iubire, bani, mosii, morala si religie, xenofobie, femei si statutul lor, despre familie si valori traditionale, dar si despre noile valori ale vremii, despre exploatare, capitalism si amurgul unei lumi care avea sa se dezintegreze in scurt timp in transeele Marelui Razboi.

Studiul introductiv este scris de Stefan Baghiu, poet, critic literar si cadru didactic la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Romanul Patimi ne spune povestea trecerii – individuale, dar si colective – dintr-o lume in alta, a tranzitiei de la o epoca dominata de mica aristocratie rurala spre una a functionarimii burgheze si a capitalismului.

Sofia Nadejde construieste un spatiu de granita in care nu se lupta doar doua feluri de oranduiri sociale, ci si doua tipuri de morala. Desi, pana la urma, se va impune morala pragmatica si cinica a inavutirii de tip capitalist, vocea nostalgica a naratorului (si, poate, a autoarei insasi) deplange – cumva paradoxal pentru o scriitoare socialista – vechea lume a aristocratiei si reperele oferite de aceasta.

Drama sociala e dezvoltata pornind de la o intriga de moravuri: Matilda, sotia boierului Mustea, are o relatie extraconjugala. Motivul, ne lasa sa intelegem autoarea, e monotonia crunta a vietii de la tara. Femeia renunta la familie de dragul aventurii, fugind la oras cu amantul si cu banii furati de la sot.

Sofia Nadejde dizolva imaginea femeii adulterine, devenita stereotip in proza romaneasca, prin constructia impresionanta a personajelor. Matilda este primul personaj feminin din literatura din Regat descris printr-un proces complex, urmarit de la inceput si pana la sfarsit in toate starile posibile.
Romanul ne lasa cu urmatoarea revelatie: cu toate ca avem in fata o poveste moralizatoare despre greseala femeii adulterine, nu putem sa nu observam ca totusi „femeia” nu are loc in niciuna dintre lumile care i se propun.“ [Stefan Baghiu]

Despre Sofia Nadejde

Sofia Nadejde (n. Bancila) s-a nascut pe 14 septembrie 1865, la Botosani, intr-o familie de tarani liberi. Parintii, Profira si Vasile Bancila, au mai avut, in afara de Sofia, alti patru copii – Sofia era cea mai mare, iar cel mai mic a fost Octav, viitorul pictor.
A fost publicista, prozatoare, autoare de piese de teatru si activista feminista.
Dupa studiile de la Pensionul Glowaska din Botosani, s-a casatorit (doar civil, nu si religios), in 1874, cu Ioan Nadejde (1854 – 1928), cu care a avut sase copii. Alaturi de sotul sau va desfasura o intensa activitate publicistica asumat politica, aparand drepturile femeilor, ale muncitorilor si ale celor defavorizati, intr-o perioada de radicale schimbari politice si sociale la nivelul intregii lumi.
In 1876 se muta la Iasi si incepe tot atunci activitatea politica de stanga. Debuteaza in Femeia romana, publicatie ce aparea la Bucuresti, si contribuie cu articole la Contemporanul.
Se impune ca personalitate a miscarii feministe, intrand in dispute cu unele dintre cele mai cunoscute personalitati ale epocii. De notorietate este o polemica cu Titu Maiorescu, purtata in paginile publicatiei Contemporanul.
In 1894 este numita la conducerea publicatiei iesene Evenimentul literar. In acelasi an, dupa inchiderea ziarului, si-a inceput activitatea politica la Bucuresti, sustinand mai multe conferinte la Clubul muncitorilor. In 1897 devine presedinta celui de-al IV-lea Congres al Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Romania.
Dupa o viata tulburata de nenorociri familiale (moartea a patru copii si a sotului), dupa ce traverseaza tragedia celor doua razboaie mondiale, Sofia Nadejde se stinge, in urma unui atac de cord, la Bucuresti, pe 11 iunie 1946.
Sofia Nadejde a fost prima femeie din Romania careia i-a fost permis sa sustina Bacalaureatul intr-un liceu de baieti, prima femeie care a condus o revista literara, prima femeie care a prezidat un congres al unui partid politic si autoarea primului roman feminist din istoria literaturii romane.
Opera sa literara si publicistica a fost redescoperita recent de cercetatorii si scriitorii mai tineri, care au inceput sa-i studieze scrierile si sa se ocupe de reeditarea acestora.
Incepand din 2018, in fiecare an se decerneaza Premiile „Sofia Nadejde” pentru literatura scrisa de femei, proiect organizat de poeta Elena Vladareanu, prin Asociatia Art No More.
Printre cele mai importante opere literare ale Sofiei Nadejde se numara O iubire la tara (drama, 1881), Patimi. Roman din viata romaneasca (roman, 1903), Robia banului (roman, 1906), Parinti si copii (roman, 1907) si Din chinurile vietii (nuvele, 1895).

Acest roman este al saselea din colectia FeminIN, in care au mai aparut: Ioana de Anton Holban; Rusoaica de Gib Mihaescu; Mara de Ioan Slavici; Adela de Garabet Ibraileanu; Adam si Eva de Liviu Rebreanu.
Vor urma Donna Alba de Gib Mihaescu; Jocurile Daniei de Anton Holban; Femei de Mihail Sebastian si Chira Chiralina de Panait Istrati.

Colectia FeminIN poate fi cumparata de pe site-ul booksaveur.com, de la chioscurile de presa la un pret special si din retelele de librarii din toata tara, la pretul de 24.99 lei/exemplar.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.