Prepararea cafelei si mixologia: Sarbatoreste Ziua Internationala a Cocktailurilor cu retete si trucuri de la expertii Lavazza

o Lavazza a combinat in 2014 cele doua cuvinte, „cafea” si „cocktail”, in ceea ce se numeste „Coffeetails”;
o Cea mai cunoscuta reteta din mixologia cafelei in Italia este Caffè Corretto;
o Lavazza propune doua bauturi foarte populare, Lavazza Coffee Spritz si Lavazza E-Tonic.

Cand ne gandim la cafea, imediat ne apare in minte espresso sau cafea la filtru, dar in ultimii 20 de ani s-a observat o dezvoltare a acestui univers. Cafeaua nu mai este doar o bautura revitalizanta, parte din rutina noastra zilnica. Este un produs complex si cu multe fatete care poate fi folosit in multe moduri. Este cu precadere folosit in mixologie, o activitate care presupune amestecarea diferitelor ingrediente pentru a crea cocktail-uri sau mocktail-uri.

Cea mai cunoscuta reteta in Italia este „Caffè Corretto”: o combinatie intre cafea si o tarie aleasa de consumator. Insa la nivel international, cea mai populara bautura este Irish Coffee: o combinatie intre cafea, zahar brun, smantana lichida si whiskey. Alte doua retete care pot fi mentionate sunt White Russian si Espresso Martini.

Prepararea cafelei si mixologia se influenteaza una pe alta, pentru crearea unora dintre cele mai apreciate retete. Pentru a se alinia acestui trend, Lavazza a combinat in 2014 cele doua cuvinte, „cafea” si „cocktail”, in ceea ce se numeste „Coffeetails”. In Centrul de Training, folosit pentru training si inovare, s-a lucrat la crearea de retete realizate din cafea si alte bauturi, cu accent pe fiecare detaliu, de la servire pana la consum. Printre retetele Lavazza, putem mentiona doua bauturi foarte populare:

1. Lavazza Coffee Spritz: o reinterpretare a faimosului Spritz, un cocktail care a fost popular in Italia vreme de aproape 100 de ani. Aceasta bautura inlocuieste traditionalul Prosecco cu cafeaua preparata rece.

Ingrediente:
• 50 ml Aperol;
• 6/7 cuburi de gheata;
• 30 ml apa minerala;
• 30 ml cafea rece concentrata;
• Coaja de portocala.

Preparare:
• Se obtin fasii de 1 cm de coaja de portocala;
• Se pun cuburile de gheata in pahar;
• Se toarna Aperol, urmat de cafeaua concentrata rece;
• Se asaza fasiile de coaja de portocala pe pahar.

2. Lavazza E-Tonic: Acest Espresso Tonic este o reinterpretare a faimosului Gin Tonic. Lavazza a creat propria versiune, numind-o E-Tonic si inlocuind ginul cu un espresso, la care a adaugat boabe de ienupar si betisoare de ghimbir.

Ingrediente:
– 10/15 ml espresso;
– 100 ml apa tonica;
– 5 ml sirop;
– 4 boabe de ienupar;
– 2 betisoare de ghimbir;
– Cuburi de gheata.

Preparare:
– Se pun cuburi de gheata intr-un pahar mare;
– Se adauga siropul si apa tonica, apoi se amesteca;
– Se decoreaza cu ghimbirul si boabele de ienupar;
– Usor se adauga espresso;
– Se introduc doua paie si se serveste.

Inlocuieste ceasca de cafea cu un pahar pentru cocktailuri si adauga spuma de lapte cu cuburi de gheata. Bucura-te de cafeaua ta incercand combinatii noi sau adauga un strop de cafea bauturilor clasice. „Coffeetail-urile” pot fi o bautura racoritoare intr-o zi calda sau una pe seara, alaturi de o companie buna. Dar de ce cafeaua poate fi buna si rece?

„Cand folosesti cafeaua in cocktail-uri, poti crea senzatii intense, intrucat cafeaua adauga un plus de experienta parfumului si aromelor. Aroma intensa a cafelei si notele amare se imbina foarte bine cu un cocktail dulce care contine lichior sau sirop. Cafeaua este ideala pentru evidentierea tuturor nuantelor unui cocktail care, totusi, nu trebuie sa contina alcool, lichior sau sirop pentru ca aceasta sa faca o diferenta delicata. Serviti un coffeetail pentru desert sau ca final perfect pentru o cina placuta, completand cu o bautura si o cafea in acelasi timp”, explica Francesco Viarizzo, Manager la cea mai mare scoala de cafea din lume, Lavazza Training Center din Torino.

In cadrul centrului, ii invata pe barista din toata lumea tehnicile multiple de folosire a cafelei. Centrul reprezinta locul unde s-a acumulat o experienta de 125 de ani a companiei italiene. Aici activitatea specialistilor in cafea de la Lavazza se bazeaza pe un curriculum complet, capabil sa ofere cunostinte aprofundate si detaliate: de la planta la ceasca, acoperind aspecte botanice, procese de productie, echipamente pentru prepararea espresso si metode de preparare.

Patru sfaturi din Italia

Specialistul in cafea de la Lavazza, Francesco Viarizzo, are patru sfaturi simple care faciliteaza crearea unei bauturi delicioase si reci de cafea.

a) Pregatiti intotdeauna niste cafea rece la frigider pentru o seara in buna companie. Pregateste o cafea rece, care poate fi pastrata aproximativ doua saptamani in frigider. Cafeaua preparata la rece are un gust de cafea mai rotund, deoarece in acest fel nu dispar substantele amare in timpul prepararii.
1. Mixeaza 1 L de apa cu 600 gr de Lavazza Qualità Oro intr-un recipient cu capac.
2. Lasa in frigider timp de 12-24 ore.
3. Se toarna cafeaua preparata rece printr-un filtru de cafea umed si cafeaua rece este gata.
Cafeaua rece, astfel obtinuta, poate fi utilizata pentru prepararea coffetail-urilor, in timp ce poate fi diluata cu doua parti de apa daca se doreste o cafea inghetata racoritoare. Se toarna peste gheata, in cele din urma indulceste-l dupa gust si cafeaua cu gheata este gata!

b) Daca nu esti pregatit pentru a prepara un coffeetail, poti face oricand espresso cu cafea Lavazza. Ca esenta a culturii italiene a cafelei, in mod surprinzator, espresso apare frecvent in coffeetail-uri, unde contribuie cu o aroma concentrata de cafea. Aminteste-ti ca numai un espresso proaspat preparat poate furniza tot parfumul si prospetimea sa aromata. Lasa-l sa se raceasca putin pentru a preveni topirea cuburilor de gheata si dilutia coffeetail-ului in apa.

c) Poti adauga mai multa aroma de cafea bauturii (si eviti sa o diluezi cu apa) cu cuburi de gheata de cafea. Pregateste o cafea proaspata si umple forma de cuburi de gheata (dar nu uita sa o racesti inainte de a o turna in pungi sau tavi pentru cuburi de gheata). Si nu uita sa umpli paharul cu o multime de cuburi de gheata, deoarece acest lucru te va ajuta sa pastrezi cafeaua rece pentru o perioada mai lunga de timp.

d) Daca bautura ajunge sa fie prea amara, atunci doua fire de sare si un pic de zahar ar putea fi solutia.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.