Dupa cum stiti, pictura este o pasiune mai veche, pe care am intretinut-o de-a lungul timpului ca si hobby creativ. Astazi va povestesc despre tehnica pouring, o metoda excelenta pentru a-ti exprima creativitatea, deopotriva relaxanta, potrivita pentru un weekend linistit. Am testat culori acrilice pentru pouring de la magazinul de arta si hobby ProfiArt din AFI Cotroceni, deschis de curand.
Ce este tehnica pouring?
Denumita fie arta fluida, pouring art sau pouring acrilic, tehnica consta in turnarea pe panza a unor culori acrilice mai putin vascoase (preparate cu un medium special) in modele si forme diferite. In timpul procesului, vei experimenta o experienta de pictura spontana – nu poti controla decat directia in care misti panza astfel incat culoarea curge destul de liber, deci vei putea exersa renuntarea la control pentru a obtine forme si texturi inedite. Tabloul rezultat, daca ai putina atentie la lucru si un pic de exercitiu, poate fi un element decorativ excelent pentru propria casa sau poate fi, la fel de bine, un cadou inedit pe care l-ai putea oferi celor dragi.
Care sunt pasii pentru un tablou in tehnica pouring?
Materialele necesare:
• Panza sau carton panzat pe care sa torni culorile
• Culori acrilice fluide (eu am testat culorile acrilice Discovery de la ProfiArt)
• folie de protectie pentru masa pe care lucrezi si manusi
• Paharele mici, daca vrei sa combini culori; daca nu, poti turna si direct din sticlele de acrilice pentru pouring
E foarte importanta selectia de culori – chiar daca iti pot atrage atentia mai multe culori din gama, asigura-te ca pentru inceput folosesti maxim 3 nuante, neaparat si alb. Astfel pe de o parte vei obtine un contrast suficient de interesant pentru tabloul tau in tehnica pouring, pe de alta parte te asiguri ca vei controla cat mai bine tehnica si ca vei obtine forme curate si frumoase. Se pare ca cea mai des intalnita greseala ar fi aglomerarea culorilor si mai ales aglomerarea culorilor inchise.
Cea mai simpla modalitate de a realiza un tablou in tehnica pouring este sa acoperi (cu ajutorul unui cutit de pictura) aproximativ intreaga suprafata a panzei cu alb. Apoi, toarna mici insule de culoare din nuantele ramase si usor – fara miscari prea bruste, tinand panza cu ambele maini (la acest pas se vor dovedi extrem de utile manusile) inclina panza in toate directiile si bucura-te de formele care se formeaza, in primul tau tablou in tehnica pouring!
Dupa 24 de ore la uscat intr-un loc ferit de praf sau umezeala, tabloul tau este gata de expus pe perete sau de oferit cadou celor dragi.
Un alt truc, cu efect de impact, dar care e recomandat dupa ce capeti un pic de experienta la lucru, este folosirea uleiului siliconic. Picaturile din acest ulei, o data aplicate pe suprafata inca umeda a culorii, vor crea un fel de insule, un efect de fagure interesant.
Apoi, pe masura ce avansezi in aceasta tehnica, poti experimenta si kit-uri de lucru mai sofisticate, cum e acest medium creat de artista Nancy Wood, o artista cunoscuta pentru experienta sa in pouring.
Beneficiile picturii in tehnica pouring
O evadare din ritmul aglomerat in care traim astazi este mereu binevenita iar beneficiile sunt multiple – in primul rand, timpul dedicat propriei creativitati are un impact major in toate domeniile vietii, ajutandu-ne sa ne bazam mai mult pe solutii inovative in diferite situatii, pe o gandire tactica dar sa ne imbunatatim si o stare de relaxare sau de inspiratie care in general ofera mult mai mari sansele de a creste eficienta si performanta in situatii limita.
Apoi, relaxarea – in graba in care traim si ne miscam, este uneori un adevarat rasfat sa iti dedici cateva ore pe saptamana. La fel ca o rutina de beauty, o activitate creativa isi va dovedi rezultatele in timp si in chiar starea de bine pe care ti-o ofera. In plus, este cu adevarat extraordinar momentul in care nu iti mai dai seama cat timp a trecut de cand te-ai asezat in fata panzei de pictura, iar atunci cand incepi sa mai vezi si progresul – faptul ca usor usor incepi sa realizezi tablouri sau desene din ce in ce mai frumoase si mai aproape de ceea ce iti doresti te ajuta sa te bucuri si mai mult de rezultatele timpului petrecut in mod creativ.
Despre magazinele ProfiArt
ProfiArt este cel mai mare lant de magazine de arta si hobby din Bucuresti. Sunt unele din magazinele mele preferate inca de la inceput, atunci cand vizitam primul lor magazin, ProfiArt Grivitei. In ultimii doi ani, cei de la ProfiArt (o companie 100% romaneasca) au deschis trei magazine noi, de aceasta data in trei mall-uri din Capitala – exista astazi ProfiArt AFI Cotroceni, ProfiArt ParkLake si ProfiArt Sun Plaza.
In oferta ProfiArt gasesti tot ce iti este necesar pentru a-ti dezvolta creativitatea si de a crea proiecte frumoase pentru design interior sau alaturi de cei mici – instrumente de caligrafie, desen, pictura (chiar pictura pe numere, dedicata incepatorilor) in acrilic, acuarela sau ulei dar si materiale pentru hobby-uri creative sunt doar cateva din exemplele care te vor face sa te bucuri de acest magazin la fiecare vizita.
Cât e de faină tehnica asta 😍
Da, si foarte accesibila si usoara!