Cu ce este mai specială această familie de parfumuri față de celelalte? Ei bine, acest „Orient” a inclus Africa de Nord, Peninsula Arabică și, în general, tot ce s-a întâmplat dincolo de granițele Europei de Est. Tot de acolo provin multe produse prețioase precum tămâia, lemnul de santal, smirna, oud.
În secolul XX a luat amploare această grupă de parfumuri, atunci când François Coty a creat parfumul Ambre Antique (1908). A fost primul parfum oriental bazat pe ambréine ( ambră recreată sintetic). Boom-ul pentru parfumurile orientale a fost în 1925 cu Shalimar-ul lui Guerlain. Acest parfum inspirat din povestea de dragoste care a dat naștere Taj Mahalului. A devenit o referință pentru multe alte creații și se remarcă și astăzi ca parfum oriental prin excelență.
Mosc, vanilie, ambră, oud, șofran, paciuli și lemn de santal sunt mixate armonios în creații voluptoase, pline de caracter și personalitate. Pentru că sunt create din ingrediente prețioase, notele de bază rămân pe piele timp îndelungat.
Un grup de parfumieri și membri ai comunității de frumusețe au solicitat industriei parfumurilor să nu mai folosească cuvântul Oriental pentru a descrie mirosurile – un termen despre care ei spun că este învechit, inexact și rasist. Michael Edwards a concluzionat: „În contextul parfumeriei, termenul oriental nu a fost niciodată intenționat să fie ofensator, dar percepțiile se schimbă”. Așa că începând din iulie 2021, această familie de parfumuri a primit o altă denumire în „Parfumurile lumii” (Fragrances of the World/The Fragrance Clasification Index), publicată pentru prima dată acum 40 de ani – ambră/chihlimbar.
Indiferent de denumirea adoptată, clasa de parfumuri orientale, ambrate, rămâne preferata mea. Pe piața din România avem două branduri consacrate de parfumuri arăbești – Al Haramain și Rasasi – de unde cu siguranță puteți găsi cel puțin o aromă pe placul vostru și le puteți găsi pe site-ul celor de la Notino.
Unul dintre brandurile mele preferate este Al Haramain. Ultima mea achiziție a fost apa de parfum Al Haramain Rawaa, un parfum ambra-vanilat. Notele de vârf sunt migdale și cafea; notele de mijloc sunt iasomie, tuberoză și iris; Notele de bază sunt păstăi de cacao, vanilie, boabe de tonka și lemn de santal. Este un parfum potrivit pentru fiecare zi.
O altă variantă care mie îmi place foarte mult este uleiul parfumat. Iar cei de la Al Haramain au multe variante prețioase. Batoul este un ulei parfumat lemnos unisex, ce se distinge printr-o compoziție delicată cu note de vârf lemnoase, condimentate și șofran; notele de mijloc sunt pielărie și cashmeran; notele de bază sunt note lemnoase, vanilie și ambră.
Dacă vreți să încercați aromele orientale dar nu știți ce variantă să alegeți, puteți opta pentru un set de uleiuri parfumate precum Al Haramain Concentrated Perfume Oils Occidental. Cinci variante într-un set cu care vă puteți juca în funcție de dispoziție sau de ocazie. Aromele sunt unisex și sunt potrivite pentru purtarea zilnică.
Iar dacă acest gen de arome nu v-au convins, găsiți o mulțime de parfumuri de primăvară de unde puteți alege arome fresh, florale, fructate, perfecte pentru acest sezon.
Voi ce parfumuri folosiți în această perioadă?
xoxo