5 criterii de care să ții cont în alegerea parfumului

Alegerea parfumului potrivit este una pur personală, deoarece acesta trebuie să te caracterizeze și să fie în acord cu personalitatea ta. Mai mult, este bine ca acesta să-ți pună în evidență atuurile și să-ți amplifice șarmul personal.

Dintre atâtea arome existente la această oră, și pe care ești tentată să le testezi, s-ar putea să-ți fie însă dificil să te decizi când vrei să faci o astfel de achiziție. Există mai multe caracteristici pe care este important să le ai în vedere când îți alegi parfumul, cum este spre exemplu momentul în care îl porți, dar și felul în care se simte pe piele. Iată câteva criterii de care să ții cont în acest sens.

Categoria olfactivă din care face parfumul

Aroma potrivită te va face să te simți mai încrezătoare în tine și în feminitatea ta atunci când o porți. Tocmai pentru a fi în acord cu personalitatea ta, atunci când alegi parfumuri elegante pentru femei este bine să ai în vedere categoria principală în care acesta se încadrează.

După cum poate știi, există mai multe categorii olfactive în care pot fi clasificate parfumurile, ținând cont de ingredientele principale care le compun. În funcție de preferințele tale în acest sens, vei putea opta pentru una din gamele sau familiile aromatice de tip: floral, fructat, fresh, fougère, citric, oriental, lemnos etc.

Alege parfumul după felul în care se simte pe piele

Un alt criteriu important care te va ajuta să de decizi mai ușor asupra parfumului este modul în care acesta se simte pe pielea ta, lucru care te va ajuta să percepi exact modul în care fiecare dintre notele care îl compun se păstrează după ce l-ai aplicat.

În general, fiecare aromă de parfum este construită în jurul a trei caracteristici sau note principale, și anume cele de vârf, de mijloc și de bază. După aplicare, acestea se transformă încet, și ușor diferit, la fiecare persoană în parte.

Dacă aromele de vârf sunt cele mai volatile și se evaporă în decurs 5 – 30 de minute, cele de mijloc se păstrează între două și patru ore, în timp ce acelea mai bogate, puternice, se păstrează chiar până la 24 de ore. Acesta este un indicator care te va ajuta să te decizi dacă o notă persistentă, de exemplu mosc migdalat sau vanilat, este cea care ți se potrivește și te caracterizează cel mai bine.

Momentul zilei în care îl porți

Atunci când achiziționezi un parfum trebuie să ai în vedere și momentul zilei în care îl vei purta. Există unele potrivite pentru zi, mai fresh și mai primăvăratice, care pot fi purtate însă atât la birou, cât și la o plimbare sau o cină romantică.

La fel, există și arome speciale pentru seară, cum sunt cele orientale, care au note mai bogate și sunt fie mai aromate fie ușor condimentate. Acestea au la bază, în general, accente de ambră, cedru, caramel, mosc ori vanilie.

Persistența unui parfum

Poți alege parfumul ideal pentru tine și după modul în care acesta se păstrează pe pielea ta. Cele care au în compoziție note bogate, chiar și în zona mediană, precum trandafir, tonka sau diverse flori sau fructe cu accent intens, persistă pe piele timp mai îndelungat.

Ține cont și de pH-ul pielii tale

Chiar dacă ți se pare un criteriu mai puțin obișnuit, trebuie să ții cont că pH-ul pielii fiecărei persoane este diferit, iar acest lucru influențează felul în care se simte un parfum la fiecare individ în parte. Acest nivel de aciditate este direct legat de vârstă, dietă, produsele de îngrijire folosite, dar și de alți factori externi precum săpunurile sau apa de la robinet.

În funcție de vârsta pe care o ai sau de cosmeticele pe care le utilizezi, este nevoie de timp mai scurt sau mai îndelungat pentru ca pielea să-și restabilească nivelul normal al pH-ului. Acest lucru se resimte și asupra aromei pe care o aplici, te aceea este important să testezi o mostră a parfumului dorit înainte de a-l achiziționa.

Cu siguranță aceste criterii te vor ajuta să te decizi care sunt aromele care te caracterizează și ți se potrivesc cel mai bine, pentru a alege parfumul ideal pentru tine!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.